11 tips voor een goede start van jouw verbouwing
Container

Een verbouwing aanvatten is altijd een beetje een avontuur tegemoet gaan. Je vindt misschien wel iets leuks van de vorige eigenaars terwijl je afbreekt. Jouw bouwplannen veranderen mogelijk een paar keer. Of wie weet heb je wel de smaak te pakken en wil je na de werken nog een nieuw project beginnen. Vraag echter aan 10 koppels wat hen bijblijft van hun project, dan komt volgend antwoord zeker een aantal keer terug: “Het is wel duurder uitgevallen dan voorzien!” Toch hoeft dat niet zo te zijn. Neem voldoende tijd, maak een goede voorbereiding en een goede planning en dan is het gemakkelijker om het oorspronkelijke budget te respecteren.

Zelf doen bespaart geld!

Er valt meteen heel wat te besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Misschien ben je een handige Harry en vier jij je lusten graag bot op bakstenen, cement en isolatie? Dan schakel je alvast heel wat werkuren van aannemers uit, inclusief hun vaak prijzige facturen. Maar zelfs als je eerder gezegend bent met twee linkerhanden, dan kan je al flink besparen door zelf de afbraakwerken in handen te nemen! En daarvoor hoef je echt geen manusje-van-alles te zijn. GG Recup geeft je hierbij graag enkele tips die je kunnen helpen en jou zelfs besparingen opleveren.

Gevulde container

Tips voor de start van jouw verbouwing
 

  1. Huur een containerom jouw afbraakmaterialen in te verzamelen! Dat zorgt voor een snelle en eenvoudige afvoer van jouw afval en creëert ademruimte, inclusief een beter gemoed. Zo vermijd je bovendien dat alles twee keer door je handen gaat. Eénmaal bij het afbreken, éénmaal bij het opruimen. Je wint met het gebruik van containers ook enorm veel tijd in vergelijking met het vullen van je aanhangwagen en afvoeren naar het containerpark.
     
  2. Bestel containers die groot genoeg zijn. Zodat alle afval van één materiaal in zo weinig mogelijk containers kan. Twijfel je over welke container je nodig hebt? Neem dan een groter type. Het zal immers duurder zijn om twee keer een kleinere container te laten aanrukken, dan één keer een grotere. Transportkosten wegen nu eenmaal wat meer door dan het bedrag van het gebruik. Voor meer uitleg, ben je zeker welkom bij GG Recup.
     
  3. Sorteer bij het afbreken de materialen zo goed mogelijk uit. Want: gooi je alles door elkaar, dan heeft dat onvermijdelijk een duurdere verwerkingskost. Hou dus steenpuin, hout, glas, pleister en andere materialen gescheiden. GG Recup geeft je graag advies over hoe je het best sorteert!
     
  4. Komt jouw container op de openbare weg te staan? Dan heb je wellicht een vergunning nodig. Hoe je die moet aanvragen, verschilt van gemeente tot gemeente. Check daarom zeker even de website van de plaatselijke overheid. Vraag ook tijdig de nodige verkeersborden aan om de ruimte vrij te houden op de dag van plaatsing. Containers dienen op openbaar terrein bovendien voorzien te zijn van de wettelijk verplichte signalisatie. Het verkeersbord D1 en een oranjegeel knipperlicht is hier vereist. GG Recup brengt dit voor jou in orde.
     
  5. Heb je voldoende ruimte om de container op jouw privégrond te laten zetten, dan is een vergunning niet nodig. Maar bekijk ook dan goed of er voldoende plaats is voor de container én de vrachtwagen die de container komt plaatsen en ophalen, zodat alles vlot kan verlopen.
     
  6. Werk niet ruimte per ruimte tijdens het afbreken, maar neem per activiteit de hele woning onder handen als dat kan. Waarom? Omdat je bij een aanpak kamer per kamer op elk moment van de afbraak alle soorten afval rondzwieren hebt. Chaos is dan niet veraf. Ontdoe je de woning overal meteen van hetzelfde materiaal, dan voer je gericht af, en bespaar je zeker centen die je beter in de opbouwwerken kan investeren. Breek bijvoorbeeld eerst alle ramen uit, dan alle plafonds, schiet daarna de pleister af om je vervolgens uit te leven op het terroriseren van muren.
     
  7. Stel jezelf de vraag of bepaalde materialen nog een waarde hebben. Een typisch voorbeeld is het metaalafval dat bij je afbraakwerken vrijkomt, zoals oude chauffages, leidingen en elektriciteitskabels. Hou je de soorten metaal gescheiden en breng je die naar een schroothandelaar, dan krijg je er misschien nog iets voor!
     
  8. Draag gepaste veiligheidskledij. Veiligheidsschoenen en handschoenen zijn een absoluut minimum. Een stofmasker is ook geen overbodige luxe als je pleister stof maakt of met asbestplaten sjouwt.
     
  9. Over asbest gesproken: wist je dat je sinds januari 2021 via Fluvius een premie van 8 euro per vierkante meter kan ontvangen voor asbestverwijdering? Dit bovenop de isolatiepremie voor het isoleren van jouw dak en buitenmuren. Meer info vind je op deze webpagina van Fluvius. Kijk ook na van welke andere premies je kan genieten via de Vlaamse overheid!
     
  10. Voorzie een werftoilet. De vaklui die na jou komen zullen je dankbaar zijn. En wees gerust: je zal zelf ook ietwat vloeken als je plots beseft dat je de toiletten al een plaatsje bij het afval gaf en niet weet waarheen gespurt bij hoogdringendheid…
     
  11. Zorg voor goed afbreekmateriaal. Een pikboor, voorhamer, koevoet, zaagmachine en elektrische schroevendraaier komen goed van pas en maken het werk een stuk eenvoudiger. Je kan ze kopen, huren bij een verhuurfirma, of lenen bij familie of vrienden. Er ligt bij één van hen ongetwijfeld uiterst handig materiaal onder het stof!
Geoffrey Gilgemyn

Geoffrey is zaakvoerder van GG Recup, gespecialiseerd In het ontruimen van woningen en panden. Als expert bezoekt Geoffrey jouw te ontruimen woning vooraf, zodat je snel een correcte prijs ontvangt.