Jouw tuin winterklaar maken

Oktober is de maand bij uitstek om jouw tuin voor te bereiden op de winter. Snoeien, scheren en verplanten levert je heel wat tuinafval op. Maar hoe raak je eenvoudig van dat tuinafval af? Een container of big bag voor groenafval van GG Recup vormt de ideale oplossing.

Tuin winterklaar maken

In oktober neemt de herfst het commando definitief over van de zomerzon, die haar laatste krachten op je tuin afvuurt. De temperatuur daalt, het wordt vochtiger en het leven in de tuin valt stil. Planten maken zich klaar voor hun winterslaap. De groene zomerkleuren ruimen plaats voor schakeringen oranje en bruin.

Deze periode leent zich prima om jouw tuin winterklaar te maken. Ook een totale heraanleg van je tuin plan je best in rond deze tijd van het jaar. De grond is goed vochtig door de regelmatige regenval en toch draagt de bodem de zomerwarmte nog in zich. De omstandigheden zijn ideaal voor nieuwe planten om nog voor de winter nieuwe wortels te vormen. Vaste planten kan je nu je gezondheidskuur geven.


Maaien, snoeien, kappen…en afvoeren


Hagen, heesters en bomen houden hun sap stilaan vast in hun wortels. Om hun vorm in de hand te houden, snoei je ze best terug nu ze in winterrust gaan. Daarmee geef je ze als het ware een gezondheidsbehandeling. Je beschermt ze op die manier bovendien tegen verrotting. Ook een haag snoei je best terug om verrotting te voorkomen.

Ruim afgevallen bladeren op, want na een tijd vormen ze kale plekken in je geliefd gazon. Op die plekken kan zich bovendien mos ontwikkelen, waardoor jouw gazon volgend jaar een extra inspanning nodig heeft om in optimale doen te raken. Hetzelfde geldt trouwens voor afvallend fruit. Geef je gazon ook een portie herfstbemesting en maak het zo sterker en vochtbestendiger komende winter. Potplanten breng je best naar binnen. Rozen, bloembedden en rozen dek je dan weer af ter bescherming tegen de vorst. Dit kan met doek of plastic.

Jouw snoeiwerk en het verzamelen van bladeren leveren je – naast het werk in de gezonde herfstlucht – een aardige hoeveelheid snoeiafval op. Heb je een relatief kleine tuin, dan kan het tuinafval in je compostbak terecht. Is jouw tuin echter wat groter of heb je geen zin in het gedoe met een compostbak? Dan moet het snoeiafval op een andere manier de weg naar compostering vinden. Door gebruik te maken van een container of big bag voor groenafval van GG Recup maak je het jezelf gemakkelijk.


Wat verstaan we onder groenafval en wat mag in de container of big bag voor groenafval van GG Recup?


Groenafval is de composteerbare organisch-biologische fractie tuinafval van tuinen, parken, bermen en oevers. Welk groenafval heeft z’n plaats in de groenafvalcontainer van GG Recup?

  • Resten van planten
  • Haagscheersel
  • Grasmaaisel
  • Snoeihout met maximum dikte van 10cm
  • Bloemen
  • Stronken met een diameter kleiner dan 40cm. Boomstronken met een grotere diameter horen in een aparte container thuis.

Composteren is een must


Tuinafval moet gecomposteerd worden. Dat is wettelijk bepaald. Is jouw container zoals het hoort enkel gevuld met groenafval? Dan kan die zo naar de composteerinstallatie die jouw groenafval omzet in voedselrijke compost waarmee jouw tuin en die van anderen volgend jaar gevoed kan worden. Andere, niet-composteerbaar houtafval, zoals tuinafsluitingen en deuren, horen niet thuis in de groenafvalcontainer. Die zijn immers niet composteerbaar en vragen een andere recyclage-oplossing, waarvoor wij met ons container-arsenaal ook oplossingen bieden. Ook aarde, groentenresten, fruitafval en etensresten horen niet in de tuinafval container thuis.

Welke containers kiezen onze particuliere klanten overwegend? Wie een iets grotere tuin heeft, gebruikt vooral de afzetcontainers van 10m³ of 30m³. Deze volstaan ruimschoots om het tuinafval van een middelgrote tot grote tuin gemakkelijk in te verzamelen. Is je tuinafval echter relatief beperkt? Dan is onze big bag een handig alternatief, dat weinig plaats inneemt in je tuin en je tuin snel verlost van het groenafval.


Als tuinaannemer je afvoer groenafval optimaliseren met een container van GG Recup?


Ook als professionele en semi-professionele tuinaannemer heb je baat bij onze groenafval containers, waarmee je het tuinafval op jouw terrein verzamelt. Zo vermijd je een dagelijkse afvoer van snoeihout naar de composteerinstallatie. En geniet je dus van een goedkope oplossing. Belangrijk hierbij is de bepaling dat je als tuinaannemer slechts een maximum hoeveelheid van 40m³ groenafval tijdelijk mag opslaan zonder vergunning. Een regelmatige afvoer is hierbij vereist.

Zelf composteren is ook als tuinaannemer mogelijk, mits inachtneming van de geldende regels van Vlarem II.


Tip!


Alle tuinwerk dat je afwerkt in de herfst, vormt pure winst in de lente. Je neemt op die manier een voorsprong op de lenteklussen. In het voorjaar geniet je misschien graag van de eerste zonnestralen vanop je terras, in plaats van dan nog alle snoei- en opschoonwerk te moeten doen. Als je in de herfst al het nodige deed en eventueel zelfs nieuwe bloembollen plantte, dan geniet je in de lente al van hun kleuren…vanuit jouw terrasstoel. Beeld je maar eens in hoe blij je volgende lente zal zijn dat je gebruik maakte van de container of big bag van GG Recup in die lang vervlogen oktobermaand.

Geoffrey Gilgemyn

Geoffrey is zaakvoerder van GG Recup, gespecialiseerd In het ontruimen van woningen en panden. Als expert bezoekt Geoffrey jouw te ontruimen woning vooraf, zodat je snel een correcte prijs ontvangt.