Tips & Tricks voor de lenteschoonmaak
Tips en tricks

We weten het, hoe sneller je lenteschoonmaak achter de rug is, des te sneller je ervan kan genieten. De juiste middeltjes voor de juiste job maken je leven dan al een pak makkelijker. Er bestaan ook best veel gespecialiseerde schoonmaakproducten voor verschillende klussen, maar soms moet je het niet al te ver zoeken.


Tijd winnen met deze tips


Azijn en citroen zijn dikke vrienden en een ideale ontkalker. Dat bespaart je alvast wat schrobwerk. Meng beide gewoon in gelijke delen, giet het mengsel in een plantenspuit en je kan er alle kalk mee te lijf gaan. Laat het even inwerken en spoel het dan schoon.

Geel klokje

Met een halve citroen verwijder je de bacteriën van je houten snijplank. Wrijf goed in, laat minstens 20 minuten inwerken en spoel alles daarna af met water. Gun je snijplank en jezelf ook wat rust en laat het eten die avond gewoon lekker leveren. Dat is wel verdiend.

Tip:

Na deze tijdwinners nog citroen over? Neem dan een kommetje water met een paar schijfjes citroen en zet het een minuutje in de microgolfoven, zo ruikt die terug lekker fris. Plaats het kommetje daarna op de verwarming in de woonkamer en laat het water rustig verdampen. Goed voor de luchtvochtigheid (= blije planten) en opnieuw die heerlijk frisse geur in het huis.

citroenen

Wist je dat stevig plastic speelgoed (zoals LEGO, Duplo, Playmobil) gewoon in de wasmachine schoongemaakt kan worden? Je kan de hele set in een kussensloop of een wasnetje voor delicate was stoppen en wassen op 30°. Let op: zorg dat je machine na het wassen niet centrifugeert. Strooi alles daarna uit op een plastic tapijt en laat het bijvoorbeeld drogen op de eettafel. Daag jezelf erna gerust uit voor een wandeling op LEGO-blokjes met blote voeten.

Tip:

Kinderen kunnen hier trouwens perfect bij helpen door alles in de kussenslopen te verzamelen. Toch bang om je wasmachine te beschadigen? Maak dan een ‘wasstraat’ met opeenvolgend een tobbe met water en wasmiddel, een tobbe met schoon water om de zeep af te spoelen en een ‘droogstation’ om alles droog te deppen met een handdoek.

Legofiguurtje op blokjes

Wist je dat:

Het Guinness Wereldrecord van wandelen op LEGO-blokjes met blote voeten staat op 328 afgelegde rondjes, goed voor 3.28 km!

In één keer je ramen of spiegels streepvrij krijgen? Laat je dan niet zomaar iets wijsmaken door producten die dit beloven. Ga na het schoonmaken gewoonweg met een prop krantenpapier over het glas tot het droog is en je hebt geen strepen. Zorg er wel voor dat je glas niet super nat is, want daar houdt krantenpapier natuurlijk niet van.

Tip:

Ook dit klusje kunnen kinderen perfect aan. Voor je de spiegel schoonmaakt kan je hen misschien eerst nog een soort van afvalmonster (of iets anders fantasierijk) op het glas laten tekenen nadat het glas is aangedampt. Laat ze het monster daarna zelf ‘verjagen’ met een spons. Promoveer ze tenslotte tot proppenmakers én glas drogers. Je wint er zo misschien niet heel veel tijd mee, maar het maakt het schoonmaken toch net iets leuker.

Gele spiegel
Geoffrey Gilgemyn

Geoffrey is zaakvoerder van GG Recup, gespecialiseerd In het ontruimen van woningen en panden. Als expert bezoekt Geoffrey jouw te ontruimen woning vooraf, zodat je snel een correcte prijs ontvangt.