De 11 meest voorkomende fouten bij afbraakwerken, en hoe je ze kan voorkomen
Sloopwerken, afbraakwerken en ontmanteling van gebouwen

Plannen om te bouwen, verbouwen of renoveren? Grote kans dat er eerst afbraakwerken nodig zijn. Maar neem nu niet meteen de sloophamer! Er kan namelijk heel wat misgaan bij afbraakwerken.

Wij sommen de meest voorkomende missers en bloopers voor je op. Dan hoef jij ze alvast niet meer te maken. Daar gaan we!

Breken of slopen?

Afbraakwerken: breken om te bouwen

Aan verbouwingen gaan grote of kleine afbraakwerken vooraf. Tijdens de afbraak ga je voorzichtig te werk. Je bereid alles zo secuur mogelijk voor om weer op te bouwen.

Sloopwerken: alles moet weg

Wil je van nul beginnen en mag het hele gebouw tegen de grond? Dan ga je slopen. Bij oude woningen die in slechte staat zijn, is volledige afbraak soms de beste keuze. Sloopwerken verlopen vaak sneller dan afbraakwerken, want er hoeft niet zo voorzichtig gehandeld te worden.

Afbraakwerken

Wat gaat er mis bij afbraakwerken?

Je bouwplannen heb je waarschijnlijk wel tot in de kleinste details uitgekiend en voorbereid. Vreemd genoeg gaan veel mensen bij afbraakwerken helemaal niet doordacht te werk. En zonder goede planning loopt het snel fout, zelfs bij kleine afbraakwerken. Voor je het weet zit je met blauwe tenen, onverwachte kosten, structurele problemen of boze buren.

Bereid de afbraakwerken dus even grondig voor als het verbouwen van je woning.

Planning maken

Verslik je niet in de prijzen

Elk huis is anders. Er zijn veel factoren die de prijs van afbraakwerken beïnvloeden. In oude woningen kom je soms onverwachte problemen tegen. Daarom is het moeilijk om een algemene richtprijs op afbraakwerken te plakken. Een volledige woning tot op de grond slopen kost gemiddeld 50 euro per m², en 35 euro per m² als de fundering mag blijven liggen. Een vloer of muur verwijderen kost zo’n 7 tot 25 euro per m².

Denk eraan dat ook afvalverwerking niet gratis is en je vaak verschillende containers nodig hebt afhankelijk van het materiaal dat je afbreekt. Informeer je dus goed en kijk zeker op voorhand na wat wel of niet in welke container mag, zoals bv. voor steenpuin of ytong (cellenbeton). En controleer meteen of je recht hebt op een premie.

Wat mag wel of niet in de container

Wat je zelf doet, is niet altijd beter

Zelf aan de sloop? Een goed idee volgens enthousiaste doe het zelvers. Je bespaart er flink wat geld mee, en zo’n muur neerhalen werkt ook nog eens therapeutisch. Voor grote of ingrijpende afbraakwerken schakel je vaak toch best een aannemer in. In sommige situaties is dit zelfs verplicht! Laat de afbraak bij complexe werken uitvoeren door een professionele aannemer en vermijd structurele fouten.

Slopen zonder vergunning

Voor de meeste afbraakwerken heb je een vergunning nodig. Er zijn uitzonderingen, maar dat zijn er weinig. Heb je niet de juiste vergunning, dan riskeer je sancties.

Afbraakwerken

Keep it safe

De juiste outfit

Voor de doe het zelvers: draag bij het uitvoeren van de werken altijd beschermende kleding! Dat lijkt een no brainer, maar we kennen allemaal meerdere verhalen van de spoedafdeling want het gaat sneller fout dan je denkt. Zeker bij afbraakwerken. Haal in de eerste plaats de veiligheidsbril, de helm, handschoenen en veiligheidsschoenen dus maar boven.

Het juiste materiaal

Je raakt misschien al een eind met een voorhamer en breekijzer. Maar het is waarschijnlijk niet de beste methode voor alle afbraakwerken. En al helemaal niet de veiligste. Gebruik het juiste materiaal en de juiste machines. Zo hou je het veilig. En het resultaat is ook beter!

Veiligheidsmateriaal

Sluit alles af

Weet jij precies waar in huis alle leidingen verborgen zitten? Voorkom overstromingen en stroompannes. Sluit je elektriciteit, gas en water af voor je aan de afbraak begint.

Te weinig afbreken

Minder afbreken, da’s minder werk, toch? Vaak ga je toch beter wat grondiger te werk. Dat bespaart je energie, geld en gedoe op lange termijn. Als je al een container hebt laten komen, waarom dan niet alvast de obstakels verwijderen in de grond in de achtertuin? Dan kan je volgend jaar zonder zorgen je nieuwe terras aanleggen? Die oude leidingen onder de afgebroken vloer zien er nu misschien nog wel oké uit, maar binnen enkele jaren is vervanging waarschijnlijk wel nodig. Waardoor je dan je nieuwe vloer opnieuw moet opbreken. En dan is het vloeken geblazen. Dit is ook de kans bij uitstek om de fundering te verstevigen en andere bestaande problemen in je woning aan te pakken. Future you zal je dankbaar zijn.

Afbraakwerken

Weg met die schouw?

De meeste oude schouwen hebben geen echte functie meer. En als je de schouw afbreekt, kan je extra ruimte in de woonkamer creëren. Die komt echt van pas… Schouwen hebben in veel gebouwen echter ook een ondersteunende functie. Als dat in jouw huis ook het geval is, kan je de schouw maar beter gewoon laten staan.

Dragende muren afbreken

Dit wist je vast al: breek nooit zomaar een dragende muur af. Dragende muren ondersteunen de muren of vloerbalken die erboven liggen. Als je ze uitbreekt, durft er al eens meer naar beneden te komen dan je had gepland. Zorg dus dat je heel zeker weet dat de muur die je wil uitbreken geen dragende functie heeft. Is er een dragende muur waar je écht vanaf wilt? Dan moet je een architect onder de arm nemen, en je moet een bouwvergunning krijgen. Pas dan mag je de muur verwijderen.

Schouw

Gemene muren

Gemene muren? Dat zijn de muren die jij en je buur delen. Die kan je natuurlijk niet lukraak afbreken, tenzij de buurman akkoord gaat met dat handige nieuwe doorgeefluik tussen jullie beider keukens. Meer nog. Ook als je in de buurt van een gemene muur gaat breken, let je best op. Je wilt niet dat er dankzij jouw afbraakwerken barsten bij de buren ontstaan.

Gemene muren

Systematisch afbreken, of toch maar niet?

Bij kleine afbraakwerken lijkt het misschien een goed idee om kamer per kamer te werk te gaan. Het kan dat dit voor jouw project de handigste methode is. Als je afbraakwerken van grotere omvang zijn, denk je toch beter over een andere werkwijze. In elke ruimte zal je met verschillende soorten afvalmateriaal achterblijven, zoals glas, steen en metaal. Dat kan je niet gewoon laten liggen. Wil je niet eindeloos sorteren en om de haverklap naar het containerpark? Dan pak je beter de hele woning ineens aan, en breek je materiaal per materiaal uit.

Bouwafval

Gevaarlijke stoffen

Bij afbraakwerken is er altijd een risico dat er stoffen vrijkomen die gevaarlijk zijn. Renoveer je een oud huis? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk asbest tegen. Vroeger werd het in verschillende producten verwerkt, zoals leien en golfplaten. Asbest is kankerverwekkend. Je mag het niet zomaar zelf verwijderen, enkel bij leidingen, leien of golfplaten in goede staat.

Een groeiende puinberg

Hoeveel te groter de afbraakwerken, hoeveel te hoger de bijhorende afvalberg. En dat puin kan je niet eindeloos in je achtertuin laten liggen. Houd er rekening mee dat je dat afvalmateriaal ook moet sorteren. Niet alles mag zomaar samen de container in.

Door meteen correct te sorteren bespaar je bovendien heel wat geld - en tijd. Wist je dat je oude metalen kan verkopen, zoals o.a. ijzer, zink, koper, brons? Bij GG Recup krijg je daarvoor altijd een correcte prijs.

Plan dus voor je aan de afbraak begint al wat je met alle puin gaat doen.

  • Zijn er dingen die je kan recycleren of opnieuw gebruiken?
  • Waar kan je het afval veilig en makkelijk opslaan tijdens de werken?
  • Hoe en wanneer breng je je bouwafval weg?
  • Hoe sorteer je je afval?
kalkcontainer met afdekzeil in lengte

Tip:

Bij grote afbraakwerken loont het om een container te huren. Veel bedrijven bieden een all in formule aan. De container wordt dan gratis bij jou geleverd, en weer opgehaald als hij vol is. Woon je in de regio Oost of West Vlaanderen, dan kan je voor die diensten gewoon bij ons terecht.

Kortom: hier loopt het mis

Nog even alles wat vaak fout loopt op een rij:

  • Je schat je budget fout in
  • Je maakt geen gebruik van de diensten van professionals bij complexe werken
  • Je hebt geen vergunning
  • Je werkt niet veilig of correct
  • Je breekt te weinig af
  • Je verwijdert zomaar een schouw
  • Je breekt een dragende muur af
  • Je houdt geen rekening met gemene muren
  • Je verliest tijd door systematisch af te breken
  • Je denkt niet aan gevaarlijke stoffen
  • Je hebt geen afvalplan

Jij zal deze fouten nu in ieder geval niet meer maken. Slopen maar!

Veiligheidshelm
Geoffrey Gilgemyn

Geoffrey is zaakvoerder van GG Recup, gespecialiseerd In het ontruimen van woningen en panden. Als expert bezoekt Geoffrey jouw te ontruimen woning vooraf, zodat je snel een correcte prijs ontvangt.