Je huis verkoopklaar maken?
Je huis verkoopsklaar maken

Verkoop je je huis? Maar weet je niet waar te beginnen om het verkoopklaar te maken? Niet verwonderlijk, want bij het verkoopklaar maken van een huis komt veel kijken. Geen nood! Met onderstaande tips verkoop je je huis binnen de kortste keren. Lees snel verder!

Een huis verkoopklaar maken, een hele klus - onderschat het niet

Opruimen, poetsen, schilderen, kleine reparaties uitvoeren en de hele woning leegmaken... Er komt heel wat kijken bij het verkoopklaar maken van een huis. Meer dan je denkt. Hoe lang je er over doet, hangt onder andere af van de grootte van de woning, de hoeveelheid spullen, de nodige reparaties en hoeveel hulp je krijgt. Een doorsnee woning leegmaken en poetsen kost je bijvoorbeeld al snel een week. Laat je dus niet vangen… met een weekendje kom je niet toe.

Het is de tijdsinvestering waard. Als je huis verkoopklaar is, verkoop je sneller en moet je je verkoopprijs niet nodeloos verlagen.

Pleisterwerken

Neem je tijd

Haast en spoed...

Waarschijnlijk wil je het leegmaken van je huis of appartement zo snel mogelijk achter de rug hebben. Begrijpelijk. Er zijn leukere dingen. Neem toch je tijd. Neem geen overhaaste beslissingen waar je achteraf spijt van krijgt. Met halfslachtige schilderwerken krijg je toch niemand overtuigd.

Ruimte voor emoties

Oude foto’s, verloren gewaande souvenirs? Opruimen roept emoties op. Zeker na een overlijden kan dat zwaar zijn. Gun jezelf de nodige tijd en ruimte.

Herinneringen

Een goede coördinator is goud waard

Wie wilde die bank graag hebben? Gingen we de hal wel schilderen? Vele handen maken licht werk, maar in hun enthousiasme maken ze al snel fouten.

Duid een coördinator aan: één centrale persoon die zich ontfermt over alle plannen, checklists en klusjes. Zo vermijd je dat je favoriete leeslamp per ongeluk in een container verdwijnt.

Coordinator

Voor alles de juiste bestemming

Meubels en spullen moeten niet alleen het huis uit, ze krijgen ook een andere bestemming. Die bestemming bepaal je best voor je daadwerkelijk begint te ontruimen. Zet dingen met dezelfde bestemming samen op één plaats. Zo zorg je dat het ontruimen en vervoeren vlot verloopt.

De blijvers

Zeker als je noodgedwongen afstand moet doen van (een deel van) je inboedel kan het moeilijk zijn om te beslissen wat blijft. Meestal gaan de spullen die de selectie halen rechtstreeks naar je nieuwe woning. Misschien gaat dat niet. Dan moet je een opslagplaats regelen. Liefst eentje die niet te klein, en niet vochtig is.

De juiste bestemming

Inboedel te koop

Jij wilt het niet, maar het is nog in goede staat? Dan is er vast een koper te vinden. Houd er rekening mee dat dingen verkopen tijd en energie kost, en dat je voor alles een plek nodig hebt totdat het naar een nieuwe eigenaar gaat. Wil je echt veel zaken verkopen? Zoek een koper die alles ineens meeneemt.

Te geef

Vrienden, familie of een kringwinkel: maak iemand blij met de meubels die jij niet wilt. Er is wel wat regelwerk nodig om alles uit het huis bij de juiste ontvanger te krijgen.

Inboedel te koop

Afval

Als het op een huis verkoopklaar maken aankomt, is er één gouden regel: er is altijd meer afval dan je denkt. Altijd. Uitgebreide reparaties of renovaties? Reken op nog meer tripjes naar het recyclagepark. Verspil je liever geen tijd en brandstof aan afval? Huur eenvoudigweg een container of laat je huis professioneel ontruimen Dat is alvast één zorg minder.

Icoon ophalingen

Vraag gratis een offerte voor een professionele ontruiming

* Wij hebben ook een hekel aan spam, je emailadres wordt alleen bij ons bewaard.

Hou grote schoonmaak

Een huis verkoopklaar maken = Schoonmaken geblazen. Ga grondig te werk. Lap de ramen. Maak het sanitair schoon. Veeg de deurlijsten. Neem vuile muren en plafonds onder handen. Vergeet ook de kamers niet waar je doorgaans zelden poetst. Een stoffige zolder en vuile garage storen jou niet, maar voor potentiële kopers zijn het afknappers. Zorg zeker dat er nergens onaangename geurtjes hangen!

Vergeet de tuin niet

Laat het gras maar groeien? Niet als je huizen wilt verkopen. Verwijder dode planten en onkruid. Repareer de schutting. Controleer even of er achter het tuinhuisje geen rommel verscholen ligt. En vergeet het tuinhuisje zelf niet leeg te maken! Oogt de tuin kaal? Zet enkele kleine potplanten neer. Na verkoop neem je ze gewoon mee.

Lege leefruimte na ontruiming, nat van het dweilen

Repareer en renoveer

Zelf weet je ondertussen dat je het badkamerraam opent door het handvat op te tillen en lichtjes naar rechts te draaien. De scheuren in de bepleistering boven het bed zie je al lang niet meer. Maar voor de volgende eigenaars van je woning geldt dat natuurlijk niet.

Verhelp dus die kleine mankementjes in huis. Lekkende kraan, kapot raampje in de garage, losse tegel in de badkamer? Klussen maar! Geef de muren een frisse laag verf. Je huis fleurt er helemaal van op.

Daarnaast kan je overwegen om ook andere renovaties uit te voeren. Bepaalde renovaties helpen een huis op korte termijn of tegen een hogere prijs te verkopen. Je makelaar geeft graag tips over de beste renovaties voor jouw huis of appartement.

Repareer en renoveer

Ga voor een simpel interieur

Less is more

Soms moet je een woning tijdens het verkoopklaar maken al helemaal leeg halen. Je kan de meubels ook nog even laten staan. Dat helpt mensen om het potentieel van een ruimte te zien. Pas wel op. Staat een kamer te vol? Dan bereik je net het omgekeerde. Laat dus enkel de belangrijkste meubels staan.

Meubels in slechte staat, versleten linnengoed en oude gordijnen wekken de indruk dat het huis verborgen mankementen kan hebben. Die haal je dus beter weg.

gele sofa

Familiefoto’s en huisdieren uit het zicht

Potentiële kopers willen zich voorstellen hoe het voor hen zou zijn om in jouw huis te wonen. En dat is moeilijk als er overal kiekjes hangen van jouw skivakantie. Persoonlijke spullen berg je dus op. Aangezien niet iedereen fan is van huisdieren, zet je drinkbak en speelgoed van je trouwe metgezel ook best uit het zicht.

Neutraal verkoopt

Jij hebt een fantastische smaak. Daar zijn we zeker van. Maar niet alle potentiële kopers delen die mening… Opvallende schilderijen en sierobjecten ruim je daarom op. Ze leiden sowieso teveel aandacht af van de ster van de show: jouw verkoopklaar huis.

slaapkamer

Sfeer en gezelligheid

Als alle persoonlijke spullen weg zijn, blijft je huis misschien kaal achter. Dat werkt in je nadeel. Huizen verkopen sneller als ze eruitzien alsof er echt in geleefd wordt. Zet dus bijvoorbeeld enkele kaarsen op de kast. Een fruitschaal en een koekjestrommel brengen de keuken tot leven.

Maak de bedden op met schoon, neutraal beddengoed. Zorg dat er een handdoek in de badkamer hangt. Ook huiskamerplanten zijn tegenwoordig weer helemaal hip.

Bloempotten

Maak mooie, eerlijke foto’s

Is je huis helemaal verkoopklaar? Tijd voor foto’s. De foto’s op immo-websites overtuigen huizenjagers om jouw woning te komen bezichtigen. Je huis goed in beeld brengen is dus een must. Je makelaar heeft zeker goede tips om aantrekkelijke foto’s te maken. Of misschien stuurt jouw makelaar zelfs een professionele interieurfotograaf naar je huis. Maar ook zonder makelaar lukt het om je appartement of huis goed in beeld te krijgen.

Douchewand

Tip:

Bekijk enkele huizen op immosites. Ze geven je een goed idee van de do’s en don’ts. Maak foto’s uit verschillende hoeken en van plafond tot vloer om een ruimte in beeld te brengen. Met foto’s van bijzondere details zorg je voor afwisseling en trek je de aandacht. Zorg uiteraard dat het huis er op elke foto netjes en opgeruimd uitziet. Speciale lenzen die een kamer groter laten lijken vermijd je beter. Zelfs als mensen hiervoor vallen, zien ze bij een bezoek aan het huis meteen dat de realiteit anders is.

Tijd om potentiële kopers te ontvangen

Van alle huizen die kandidaat-kopers bezoeken, wil je dat het jouw woning is die bijblijft. Daarom steek je tijdens bezichtigingen een tandje bij: een warm welkom, een drankje en een huis dat er helemaal klaar voor is.

De best mogelijke eerste indruk

Een eerste indruk maak je maar één keer. Een oprit die vol auto’s staat, verbergt de voorgevel. Even verderop parkeren dus. De voordeur van de woning is netjes geverfd en gaat makkelijk open? De eerste punten zijn gescoord. Een inkomhal vol jassen en schoenen is een afknapper. Zorg dat de entree er zeker schoon en netjes uitziet.

kopers ontvangen

Laat het licht binnen

Zorg voor zoveel mogelijk daglicht in huis. Dat toont je woning van zijn beste kant. Controleer het uitzicht vanuit de belangrijkste ramen. Zet vuilzakken en rommel uit het zicht. In donkere ruimtes doe je het licht op voorhand aan. Mensen die voor de eerste keer in je woning komen, weten niet waar de schakelaars zitten. En niets doet de kooplust zo snel verdwijnen als een val in een donker trapgat.

Licht binnenlaten

Vraag hulp - en advies

Schakel vrienden in

Alleen een huis verkoopklaar maken, daar is geen beginnen aan. Je vrienden willen vast helpen: handige Harry’s, schoonmakers of hobby-tuiniers met groene vingers. Vele handen maken licht werk, en het ruimen, verhuizen en verkopen van je woning wordt ook nog eens gezelliger.

Of laat het aan professionals over

Een goede makelaar helpt je een heel eind op weg. De hal schilderen zal die niet doen, maar tips over renovaties, inrichting en kijkdagen kan je wel krijgen. Kan je niet voldoende tijd vrijmaken om je huis zelf verkoopklaar te maken, of is de emotionele tol te zwaar? Weet dan dat je beroep kan doen op professionele hulp. Wij zorgen dat het huis volgens jouw wensen wordt opgeruimd. Als je wilt, kan het huis zelfs door ons schoon worden gemaakt.

Wil je een huis zo snel mogelijk verkoopklaar maken? Dan is een ervaren firma altijd je beste optie.

twee werknemers met borstel lege ruimte aan het schoonmaken

Verkoopklaar zonder zorgen

Nog even samengevat zodat je zeker niets vergeet. Dankzij onderstaande tips is jouw huis binnen de kortste keren verkoopklaar.

 1. Onderschat het niet
 2. Neem je tijd
 3. Een goede coördinator is goud waard
 4. Beslis op voorhand waar alle spullen heen moeten
 5. Hou grote schoonmaak
 6. Vergeet de tuin niet
 7. Repareer en renoveer
 8. Ga voor een simpel interieur
 9. Maak mooie, eerlijke foto’s
 10. teek een tandje bij tijdens bezichtigingen
 11. Vraag hulp en advies
Planning maken

Kriebelt het na deze tips om zelf aan de slag te gaan?
Of heb je besloten een offerte te vragen bij ons? We adviseren je graag!

Geoffrey Gilgemyn

Geoffrey is zaakvoerder van GG Recup, gespecialiseerd In het ontruimen van woningen en panden. Als expert bezoekt Geoffrey jouw te ontruimen woning vooraf, zodat je snel een correcte prijs ontvangt.