Lenteschoonmaak: een compleet stappenplan
Vuil tuinhuis

Er komt heel wat kijken bij een lenteschoonmaak, en als je niet weet wat je kan verwachten of waar te beginnen kan het soms een onoverkomelijke berg werk lijken. Daarom hebben we alles in een duidelijk stappenplan gegoten met handige tips die de schoonmaak aanzienlijk makkelijker voor je zullen maken. Maak een overzichtelijke planning, zorg voor een goede voorbereiding, maak het leuk tussendoor, schakel indien mogelijk extra hulp in en kies alvast een leuke beloning voor achteraf. Zo is die lenteschoonmaak snel weer achter de rug.

Een goede voorbereiding is alles:

  • Kies ruim op tijd wanneer je de lenteschoonmaak wil houden en stem er de planning van andere bezigheden op af.
  • Dwing jezelf niet alles in één dag af te werken. Bespaar jezelf de stress van een te strakke planning.
  • Gebruik een checklist, zo verlies je geen taken uit het oog. Het geeft bovendien een goed gevoel een taak af te vinken als je ze afgewerkt hebt.
  • Zorg dat je alle nodige schoonmaakspullen in huis hebt: stoffer, voldoende microvezeldoekjes, producten voor alle oppervlakken, dweilen, borstels.
  • Bestel tijdig een container als je denkt veel spullen weg te doen. Dan kan je meteen plaats beginnen maken in plaats van het eerst te moeten verzamelen.
  • Begin de lenteschoonmaak in de bovenste ruimtes en daal zo af naar beneden. Beschouw elke afgewerkte kamer als ‘afgesloten’. Zo vermijd je dat je die terug vol zet met materiaal uit de volgende kamers.
  • Plan niets anders op de dagen van de lenteschoonmaak. Hoe leuk het ook is, de kans is groot dat je nadien geen zin meer hebt om verder te doen, waardoor je de totale nodige tijd van je schoonmaak onnodig rekt.
  • Lees ook ons artikel met tips en tricks, die je lenteschoonmaak een pak eenvoudiger zullen maken.

Download onze superhandige checklist!


In welke volgorde houd ik een lenteschoonmaak?


De meest logische volgorde voor een lenteschoonmaak is van boven naar onder, of van zolder naar kelder (als je die hebt). Zo loop je geen risico dat je vuil of stof terug naar een reeds afgewerkte kamer brengt. We raden je ook aan om de ruimte waar de wasmachine en/of droogkast staat als laatste aan te pakken vanwege het extra stof dat vrijkomt bij het wassen van bv. gordijnen of matjes.

Verzamel gaandeweg spullen bij elkaar per doel:

  1. Spullen die je nog kan recycleren.
  2. Spullen die nog goed zijn en je kan weggeven.
  3. Spullen die hersteld kunnen worden.
  4. Spullen die naar de kringloopwinkel kunnen.
  5. Spullen die weggegooid moeten worden.
Pijl naar beneden

1. ALGEMEEN

In alle kamers is het handig om eens extra grondig stof af te nemen en stofnetten of spinnenwebben te verwijderen. Met een vloerwisser en stofdoekje kan je niet alleen je vloeren schoon vegen, maar ook je plafond aanpakken. Ga goed alle hoeken over de hele lengte af (plafond en muur), want daar bevinden zich meestal de zichtbare (en onzichtbare) stofnetten.

Ga indien nodig op een ladder staan om het stof van de hoge kasten af te nemen, of gebruik een stofborstel met een langere steel. Ligt er nog iets bovenop een kast? Was je al vergeten dat het er lag? Misschien is het dan toch tijd om er afscheid van te nemen.

Verschuif kleine kasten of meubels van de muur en verwijder het stof dat zich erachter verzameld heeft. Maak ook de plinten stofvrij.

Ladder

Stoffen meubels of gordijnen zijn geweldige stofvangers. Stofzuig de meubels dus eens extra grondig en klop de gordijnen buiten even uit. Kijk goed na of je jouw gordijnen kan wassen en op hoeveel graden. Breng ze anders naar de droogkuis om krimpen te voorkomen of hang ze een paar uurtjes buiten op een zonnige dag. Besproei ze eventueel ook met een geurverwijderaar.

Voor grote tapijten kan je eventueel een tapijtreiniger huren om ze grondig te wassen. Je kan het taakje ook uitbesteden aan een professionele reinigingsdienst, maar door ze buiten uit te kloppen en te laten verluchten maak je ook al een heel verschil. Kleinere tapijten kunnen vaak gewoon mee in de wasmachine.

gele sofa

2. ZOLDER

De zolder is typisch zo een plaats waar spullen terecht komen bij gebrek aan een betere bestemming. Een koude, donkere plaats van het huis die zelden bezocht wordt, behalve wanneer het tijd is om de kerstversiering van de zolder te halen en op te hangen.

Ga dus eens grondig door alle spullen die er de voorbije jaren verzeild geraakt zijn. Moet het echt bewaard worden? Of kan je er iemand anders een plezier mee doen? Klaar? Mooi zo, dan heb je één van de meest vervelende plaatsen al afgerond. Goed bezig!

Zolder

3. SLAAPKAMER

Tijd om te strippen. Het bed dan natuurlijk. Alles eraf. Matras(sen) ook. Want het doel is om de lattenbodem bloot te leggen zodat je deze ook stofvrij kan maken. Eventueel kan je deze ook met een sopje afvegen. Haal het bed daarna van de muur af en verwijder het stof dat zich erachter verzameld heeft. Indien mogelijk kan je de lattenbodems zelf ook even verwijderen en grondig stofzuigen op de plaats waar anders het bed staat want dat lukt soms niet helemaal langs onderen.

Heb je een synthetisch deken en is je wasmachine groot genoeg? Geef het dan ook een wasbeurt volgens de wasvoorschriften. Je kan er ook bij een wassalon voor terecht als je machine te klein is. Heb je echter een echt donsdeken, dan breng je het beter naar de droogkuis, want wassen maakt de veren kapot.

slaapkamer

Tip:

Vergeet je matras zelf niet te stofzuigen om huisstofmijt tegen te gaan. Keer je matras ook om, zo vermijd je dat je een put krijgt in het midden van je matras waar je normaal slaapt.

Staat je kleerkast in je slaapkamer? Dan heeft die ook een opruim- en schoonmaak beurt nodig. Ook hier is de regel: alles eruit. Zo kan je alle planken met een licht vochtige doek schoonmaken. In die hoeken van een kleerkast verzamelt zich namelijk nogal snel vervelend stof.

En nu alle kleren toch uitgespreid over je kamer liggen is het tijd om kritisch te zijn. Heb je het al een jaar (of langer) niet meer gedragen? Te klein, te groot, een miskoop, iets van je ex? Weg ermee. Kleren in een goede staat kunnen perfect naar een container van spullenhulp gebracht worden.

Stapel kleren

Tip:

Heb je een nostalgisch t-shirt van een bepaalde band of andere leuke gebeurtenis, maar draag je het niet meer? Misschien kan je het dan laten inkaderen. Dan heb je er meer plezier aan dan dat het gewoon in de kast ligt.

4. KINDERKAMER

We geven het toe, dit is één van de moeilijkste kamers voor een lenteschoonmaak, omdat vaak zowel jij als je kinderen gehecht zijn aan het speelgoed dat er staat en de herinneringen die eraan vasthangen. Toch is ook hier best de regel om speelgoed waar al een jaar niet meer mee gespeeld is weg te geven of om weg te gooien wat stuk is.

Betrek je kind ook mee in die beslissing en waarom je iets wegdoet. Misschien moet je wel wat onderhandelen en zal het ene speelgoed al wat vlotter weg kunnen als het andere. Misschien kan je er een familielid met kleinere kinderen plezier mee doen en blijf het toch nog ‘in de familie’. Zo kan je kind er daar nog mee spelen als hij/zij dat wil. Maar laat je niet ontmoedigen. Is je kind (of jij) nog niet klaar om ergens afscheid van te nemen is dat OK. Er is altijd volgend jaar, toch?

Kinderkamer

Tip:

Heb je een dochter met een serieuze poppenverzameling? Geef die poppen dan samen met haar eens een ‘beauty behandeling’. De poppen kunnen samen in een zacht zeepbad en de kleertjes kunnen in de wasmachine (gebruik eventueel ook een wasnetje om de kleertjes bij elkaar te houden).

Hebben sommige van die poppen en serieuze ‘bad hair day’? Doordrenk de poppenharen dan met wasverzachter en laat het een uur trekken. Let op: probeer wasverzachter op het poppengezicht te vermijden, want zo kan de make-up eraf gaan. Als het uur voorbij is kan je de wasverzachter gewoon uit het haar spoelen en de haren vlotjes kammen voor een frisse nieuwe coupe. Prachtig!

Meisje Met Pop

Geef het kinderbed tot slot dezelfde behandeling als je eigen bed, maar neem hierbij ook de knuffels mee in de wasmachine, want die krijgen het vaak hard te verduren.

In de eerste jaren van een kinderleven lijkt het alsof ze wekelijks uit hun kleren groeien, dus heb je vast wel wat kleertjes die ondertussen te klein zijn geworden. Geef ze een tweede kans in de familie, of breng ze naar een container van spullenhulp of de kringloopwinkel.

Tip:

Heb je een rompertje met een vlek die er niet meer uitgaat? Knip dan een rondje van 15 cm uit de stof, vul het met wat gedroogde lavendel en knoop het samen. Zo heb je heerlijke geurzakjes om in je kleerkast te hangen.

Babykleertjes

5. LIVING & BUREAU

Ook je living of bureau hebben vast een aantal kasten staan die opgeruimd moeten worden, zoals die typische paperassen-schuif. Ga daar eens grondig door, en bundel alles per jaar in een grote envelop. Papieren die belangrijk zijn voor de belasting moet je minstens 5 jaar bijhouden dus die bundel je ook best apart. Daarna kunnen die perfect op zolder (maar vergeet ze achteraf niet terug weg te doen als die 5 jaar om zijn).

Schermen van een tv- of computerscherm maak je het beste schoon als ze al een tijdje uit staan, met een licht vochtig microvezeldoekje met lauwwarm water. Zorg dat het doekje niet té nat is, want dat kan het scherm beschadigen. Wrijf voorzichtig (zekere niet te hard drukken) met het vochtige doekje over het scherm om vetvlekken en stof te verwijderen.

Bureau

6. BADKAMER EN TOILETTEN

De badkamer is een plek waar je dagelijks vertoeft, en daardoor ook eentje die regelmatig schoongemaakt moet worden om te zorgen dat het stof en de kalk zich niet opstapelen. We geven het toe, dit zijn niet altijd de leukste taken tijdens een lenteschoonmaak, maar genieten van wat me-time in je badkamer is daarna zoveel fijner. Beloofd.

Begin alvast met het minst leuke klusje, het doucheputje. Dan ben je daar al vanaf. Verwijder eerst al het haar en daarna de zeep- en vuilresten met een normaal schoonmaakmiddel en een oude afwasborstel. Is het doucheputje wat verstopt en/of heeft het een geurtje? Mix dan 50 gram soda-bicarbonaat met 80 milliliter azijn. Giet het zodra het gaat schuimen in het putje, laat het ongeveer 2 uur staan en spoel daarna met warm of heet water door. Dat trucje kan je trouwens voor al je afvoerputjes toepassen.

Kraan

Tip:

Geen zin om met je vingers in het vieze putje te vissen? Je kan natuurlijk handschoenen gebruiken, maar een ijzerdraadje dat je tot een haakje ombuigt werkt ook heel goed.

Kalk verwijderen doe je nog steeds het beste met azijn (hadden we al gezegd dat je hier best een voorraadje van aanlegt?). Schroef bijvoorbeeld je douchekop er al een dag op voorhand af en leg hem een nachtje in een emmer met heet water en azijn. Je zal merken dat er plots een pak meer water uit komt.

Heb je een toilet in je badkamer, of in een aparte kamertje, giet er dan een stevige scheut bleekwater in en laat het een tijdje inwerken. Zorg wel voor voldoende verluchting en combineer het bleekwater niet met andere producten, want dit kan voor gevaarlijke gassen zorgen, en uiteraard wil je niet dat je toilet ontploft. Schrob daarna eens extra goed in de randen met de toiletborstel en spoel een paar keer door.

Kalk

Tip:

Ook je toiletborstel zelf is een broeihaard voor bacteriën. Zet daarom deze keer je borstel zelf in een emmertje met heet water en bleekwater. Laat hem een uurtje staan en spoel daarna grondig af. Het is belangrijk dat hij daarna goed droogt. Hou hem daarom een tijdje geklemd tussen wc-pot en het deksel zodat hij kan uitlekken in het toilet. Zo gaat je borstel een hele tijd langer mee. Maar net zoals een tandenborstel is dit zo’n item dat je nog steeds best regelmatig eens vervangt.

Toiletborstel

Heb je een douchegordijn? Dan kan je dat ook gewoon in de was stoppen, bijvoorbeeld samen met je douchemat(ten). Wist je trouwens dat je het beste resultaat krijgt door er een vaatwastablet bij te voegen? Het douchegordijn kan je na het wassen direct terug ophangen, maar de matten laat je best eerst nog even drogen.

Tip:

Is je douchegordijn niet echt meer in stijl en wil je het graag vervangen, gooi het oude dan niet weg. Het is een ideale tafelbeschermer zodat er ongestoord geknoeid kan worden bij knutselprojecten, of je kan het als kofferbeschermer gebruiken in de auto. Je kan er ook creatief mee aan de slag door er gekleurde bollen op te schilderen voor je eigen home-made Twister spel.

Douche Gordijn

Als je een douchewand hebt spoel je deze eerst even grondig af, en besproei hem daarna volledig met een schoonmaakmiddel. Laat dit een even trekken en veeg het product daarna af. Spoel vervolgens grondig schoon en droog de glaswand met een microvezeldoekje of veeg nog na met een krantenprop tegen strepen.

Tip:

Je douchewand iets langer schoon houden? Giet dan een klein bodempje glansspoelmiddel voor de vaatwas in een lege spuitfles en vul aan met water. Besproei er je douchewand mee. Zo leg je een dunne ‘film’ op het glas waardoor waterdruppels er makkelijker vanaf glijden. En minder waterdruppels is natuurlijk ook minder kalkresten. Je vermijdt er het schoonmaken niet mee, maar het zal alvast iets vlotter gaan in de toekomst.

Douchewand

Tip:

Vuile of verkleurde voegen? Met een oude tandenborstel en wat tandpasta krijg je ze terug wit en schoon. Je kan ook een oplossing van heet water en bleekwater gebruiken om schimmels te verwijderen. Is de schimmel echter al helemaal ingevreten in de silicone is het best om de silicone te vervangen.

7. KEUKEN

De keuken is ook zo’n druk bezochte plaats in je huis waar vuil zich makkelijk opstapelt. Het is vaak ook de plaats met de meeste spullen. Het kan dus een gigantische taak lijken om hier aan te beginnen, dus schakel als je kan je huisgenoten in als helpers voor de afwas. Het is tegelijk ook een ideaal moment voor een goed gesprek. Of speel een zomers muziekje om alvast in de sfeer te komen en doe tussendoor eens een dansje, of zet alvast een glas opzij voor een koel glas wijn als beloning achteraf. Alle trucjes zijn goed om het leuker te maken.

Begin eerst met alle kasten waar eten in bewaard wordt volledig leeg te maken. Gooi het eten waar de houdbaarheidsdatum van vervallen is of oude vergeten restjes weg en hou ondertussen een lijstje bij zodat je achteraf weet wat je moet vervangen of aanvullen. Maak de kasten zelf schoon met een vochtig doekje en plaats alles netjes terug.

Keukenspullen

Tip:

Gebruik mandjes, staanders of herbruikbare glazen of plastic houders om je eten in te bewaren en te sorteren. Dat oogt ordelijker, sluit beter af na gebruik en zo is er ook minder kans op ongewenste beestjes in je etenswaren.

Maak vervolgens de rest van de kasten schoon op dezelfde manier. Wees kritisch met de inhoud. Heb je nog van alle potjes een deksel? Werkt alles nog? Is een anti-aanbaklaag beschadigd? Gebruik je het wel? Denk er dan over na om het weg te doen of verhuis minder vaak gebruikte items in een doos naar bv. de kelder.

Niet alle vaatwassers maken perfect schoon, en af en toe blijven er zeep- of andere vlekken achter op je bestek, glas of borden. Ook kan er na een tijdje een laagje op je glaswerk verschijnen waardoor ze doffer aantonen. Je kan er dan voor kiezen om alles eens handmatig af te wassen voor je het teruggeplaatst. Dit is uiteraard geen must, maar kan soms het verschil maken in je kasten.

Vaatwasser

Voor de apparaten die vaak in contact komen met etenswaren, zoals je oven en/of airfryer, microgolfoven, broodrooster en ijskast haal je de losse onderdelen er best helemaal uit. Was de niet-elektrische delen grondig af met voldoende ontvettende zeep, maar wees voorzichtig rond de knoppen en elektrische elementen. Voor sterk aangekoekte etensresten van een ovenplaat of rooster zijn er ook gespecialiseerde middelen op de markt die het werk een pak eenvoudiger maken, of je kan je grill een nacht tussen 2 natte kranten leggen.

Tip:

Verwarm water met wat schijfjes citroen in een hittebestendige kom in de microgolfoven. De stoom van het water helpt aangekoekte etensresten los te maken. Het warme water kan je ook voor je oven gebruiken (10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200°) en achteraf ook om je diepvriezer te helpen ontdooien.

Oven

Als je nog een diepvriezer hebt zonder zelf-ontdooifunctie of anti-ijs dan laat je hem best een keer per jaar helemaal ontdooien. Dit doe je best ‘s avonds als het ‘s nachts nog vriest, zodat het even buiten kan laten staan terwijl je diepvries ontdooit. Haal al het ingevroren eten uit de vriezer en trek dan de stekker uit

Leg vervolgens een dikke handdoek onder de deur en zet een kom met heet water erin en sluit de deur. Herhaal dit proces regelmatig en neem het gesmolten ijs/water weg met een dweil. Herhaal het proces sneller in het begin, want heet water koelt sneller af dan koud water, dus zolang de vriezer nog heel koud is zal het effect van het warme water sneller weg zijn. Na een tijdje kan je het ijs gewoon afsteken en met een warm doekje de rest doen smelten. Maak verder schoon met een sopje. Vergeet de diepvriezer ook niet even te verplaatsen en eronder schoon te maken, want vuil kan zich daar ook snel opstapelen.

Diepvriezer

Ga ook eens kritisch door de inhoud van je diepvriezer, want ook ingevroren eten heeft een houdbaarheidsdatum, afhankelijk van wat het is. Schrijf daarom ook op wanneer je iets in de diepvriezer hebt gestopt:

  • Brood – 1 maand
  • Groente – 1 jaar
  • Fruit – 8-12 maanden
  • Vis – 3-6 maanden
  • Vlees – 2-9 maanden
  • Varkensvlees - 2 maanden
  • Gehakt - 3 maanden
  • Lamsvlees - 3 maanden
  • Rundvlees - 9 maanden
  • Peulvruchten – 3 maanden
  • Rijst en overschotjes – 3 maanden
Diepvrieseten

Tip:

Hou om de zoveel tijd eens een ‘restjesdag’. Want het gebeurt vaak dat restjes in de diepvries gaan om er dan nooit meer uit te komen, tenzij om achteraf toch weg te gooien. Heb je bv. nog een restje over maar is de portie niet groot genoeg voor het aantal personen? Maak dan iets minder van hetzelfde en meng je diepvries restje erdoor. Lekker, voordeliger, én er gaat niets verloren.

Ook de dampkap moet regelmatig gereinigd worden, en filters moeten ofwel schoongemaakt of vervangen worden. Haal de filters eruit en was af met een sterke ontvetter of een sopje met citroensap en een warme, vochtige doek.

Een waterkoker met kalk kan je het best even vullen met water en een goeie scheut azijn. Laat het water even koken en gebruik het daarna om bijvoorbeeld je leidingen schoon te spoelen. Spoel daarna veelvuldig na en laat het een paar keer opnieuw koken met schoon water tot die typische azijngeur weg is.

Voor koffiemachines bestaan er speciale ontkalkers die je kan toevoegen aan je waterreservoir (vul deze tot het maximum). Zet het apparaat aan, plaats er een bakje onder en laat vervolgens het reservoir helemaal leeg lopen. Herhaal dit proces drie keer met schoon water.

Dampkap

8. GARAGE EN KELDER

De garage en kelder zijn vaak extra ruimtes waar net zoals de zolder weinig gebruikte spullen terechtkomen of waar geen afscheid van genomen kan worden. De garage heeft vaak zelfs meerdere functies, en in sommige garages past er zelfs niet eens nog een voertuig bij in! Het is de ultieme verzamelplaats voor alles dat niet in een andere ruimte past. Bewaar je er wel een auto in? Dan zorgen de banden vaak voor vuil en heb je hier en daar een olievlek. Hoog tijd dus om hier ook eens een grondige opruim- en schoonmaak actie in te houden. Vraag je opnieuw kritisch af waarom je iets bij houdt. Werkt het nog? Is het écht belangrijk om bij te houden? Gebruik je (of iemand anders van je gezin) het nog of kan je er misschien iemand anders blij mee maken? Voor de rest zijn deze ruimtes zoals de zolder ook vaak bewoond door vriendelijke huis spinnen (en hun webben), dus vergeet hier zeker de hoeken en plafonds niet af te stoffen.

Garage

Tip:

Heb je een betonnen vloer en heb je een vetvlek? Strooi er dan kattenbakvulling op en wrijf het een beetje in (herhaal tot de vlek weg is). Je kan ook cola gebruiken en opschuren met een borstel. Laat het twintig minuten inwerken en spoel het af met warm water.

9. EXTRA OPRUIMPLEKJES IN HUIS

MEDICIJNKIST OF -KAST

Ook medicijnen kunnen vervallen, en hoewel het niet zozeer schadelijk is als je er per ongeluk nog eentje na datum hebt genomen, ze zijn vooral aan kracht verloren, en daarom vervang je ze beter zodat ze kunnen doen wat ze moeten doen wanneer het telt. Gooi dus weg wat niet langer goed is, en kijk na of je nog voldoende van de meest courante medicijnen in huis hebt, naast verschillende soorten pleisters of wondontsmettingsmiddelen voor die typische acute kwaaltjes. Vul anders je thuisapotheek aan waar nodig.

Medicijnen

WASMACHINE

In het zeepbakje van je machine kunnen zeepresten achterblijven. Haal het er daarom uit en maak het schoon met een sopje. Droog het daarna goed af. Maak op de rubberen rand van je trommel even schoon met een nat doekje en wat zeep. Laat daarna je wasmachine een keertje helemaal leeg (dus geen was of wasmiddel) op 90 graden draaien. Je kan wel een scheutje azijn of soda toevoegen of een speciaal reinigingsmiddel.

wasmachine

DROOGKAST

Vaak heb je bij een droogkast 2 filters. Eentje in de trommel zelf - die je best na elke droogbeurt - leeg maakt, en nog eentje onderaan. Haal deze eruit en verwijder ook het stof dat zich daar heeft opgestapeld. Beide filters kan je nog eens extra goed stofzuigen, en afwassen in een warm sopje om het aangekoekte stof eraf te krijgen. Zorg dat alles droog is voor je het terug in de droogkast plaatst.

Droger

10. TUINHUIS

Nu de lente er is is het ook tijd om je tuinmateriaal van stal te halen. Die kunnen na de winter ook wel eens een onderhoudsbeurt gebruiken. Heb je niet alles schoon opgeborgen? Borstel het vuil er dan af met een droge harde borstel, en wrijf ze daarna af met een doekje en een beetje olie. Handwerktuigen die een scherpe rand vereisen kunnen geslepen worden en bewegende delen kunnen altijd een druppeltje smeerolie gebruiken. Eventuele roestplekjes kan je aanpakken met een speciaal roestmiddel.

Kijk ook je grasmaaier na of daar geen oud gras tussen gebleven is dat je kan wegborstelen. Kijk ook na of de messen nog scherp zijn en als je een maaier op benzine hebt maak dan de tank eens helemaal leeg en vul opnieuw met verse benzine, reinig de luchtfilter en controleer de bougie.

Tuinhuis

11. TUIN

Vooraleer je je tuinmeubelen of je lounge terug op je terras plaatst, geef je alles best een grondige schrobbeurt. De groene aanslag van de wintermaanden haal je er eenvoudig af met een aangepast product uit de doe-het-zelfzaak of zelfs in de betere supermarkt. Houten meubels beits je indien nodig opnieuw.

Deed je reeds de moeite om je tuin winterklaar te maken? Dan zijn alle bladeren al van je gazon en border weggehaald en haalde je de dode planten weg. Zodra de temperaturen het toelaten, kan je dus jouw favoriete bloemen beginnen planten. Zo kan je nu je bloembollen voor de zomer planten, maar ook je gazon beginnen bemesten en kale plekken bijzaaien.

Tuinmeubelen

Zo, heb je de hele lijst afgewerkt? Dan hebben we nu al de grootste bewondering voor jou, want we weten hoe intens zo’n lenteschoonmaak kan zijn. Hoe grondig je ook geweest bent, of zelfs als je helemaal niks heb weggegooid, het heeft ongetwijfeld rust geschept in je huis en je hoofd. Tijd dus om jezelf te belonen met wat welverdiende rust, languit in de zetel met een goeie serie of in het zonnetje in de tuin. Dat heb je wel verdiend.

ontspannen
Geoffrey Gilgemyn

Geoffrey is zaakvoerder van GG Recup, gespecialiseerd In het ontruimen van woningen en panden. Als expert bezoekt Geoffrey jouw te ontruimen woning vooraf, zodat je snel een correcte prijs ontvangt.