Een schouw afbreken? Dat doe je zo!
Schouw

Jij wilt graag een overbodig geworden schouw in huis afbreken? Prima plan! Maar ben je wel op de hoogte van alles wat komt kijken bij het uitbreken van een schoorsteen? Nee? Nochtans kan een schoorsteen afbreken voor stabiliteitsproblemen zorgen als je verkeerd te werk gaat. Geen paniek! Wij vertellen je alles wat je moet weten. Met de juiste aanpak is die schoorsteen in geen tijd, verleden tijd.

Een schouw afbreken, dat is extra ruimte creëren

Geen brave kinderen meer in huis en die trofeeën om op de mantel te plaatsen blijven ook uit? Gebruik je je schoorsteen niet langer, omdat je bijvoorbeeld bent overgeschakeld op een warmtepomp? Of omdat je je oude gemetselde schoorsteen vervangen hebt door een nieuw rookkanaal? Misschien wordt het dan tijd om je schoorsteen af te breken. De extra ruimte die vrijkomt is mooi meegenomen.

Je hoeft je bovendien geen zorgen meer te maken over lekkage via de schouw. En je hoeft geen groot onderhoud van je schoorsteen meer te doen.

Breekmateriaal

Binnen, buiten of beide?

Er zijn drie mogelijkheden als je een oude schoorsteen wilt afbreken: enkel binnen, enkel buiten, of binnen én buiten.

Binnenshuis je schouw verwijderen

Het is niet altijd mogelijk om een schoorsteen bovendaks te verwijderen. Je deelt de schoorsteen met de buren, bijvoorbeeld. Of de richtlijnen van de gemeente laten niet toe dat je schouw gesloopt wordt. Binnenshuis kan je dan wél nog steeds je schoorsteen verwijderen. De schoorsteen op het dak ondersteun je met stalen balken. Daarna kan de schouw binnen afgebroken worden.

schouw afbreken

De schoorsteen op het dak afbreken

De schoorsteenmantel in huis, die kan je wel bekoren. Maar de oude schoorsteen op het dak laat koude binnen, of je wilt lekkages voorkomen.

Dan verwijder je alleen bovendaks de schoorsteen. Nadat de schoorsteen gesloopt is, wordt de opening dichtgemaakt met waterdicht materiaal en netjes afgewerkt.

Een schoorsteen volledig verwijderen

Meestal wordt een schoorsteen helemaal verwijderd, zowel op het dak als binnenshuis. Afhankelijk van het soort schoorsteen en de gewenste afwerking, is dat een behoorlijk arbeidsintensieve klus. En na de sloopwerken moet alles natuurlijk nog afgewerkt worden. Zorg dus zeker voor een goede voorbereiding, een degelijk sloopplan en een veilige uitvoering.

schouw afbreken

Dragende of niet-dragende schoorsteen?

Je verwacht het misschien niet, maar veel schouwen hebben een dragende functie. En net zoals je dragende muren niet zomaar kan verwijderen, kan je dat ook niet met een dragende schoorsteen. Een dragende schouw herken je op dezelfde manier als een dragende muur. Tijd om de bouwkundige tekeningen erbij te halen, dus. Zijn er geen constructieplannen? Controleer dan of je schoorsteen de vloeren ondersteunt.

💡Raadpleeg steeds een expert als je twijfelt met welk type schoorsteen je te maken hebt. Een verkeerde gok kan veel schade opleveren.

  Schouw afbreken

  Een niet-dragende schouw verwijderen

  Een niet-dragende schouw verwijder je vrij eenvoudig. Als je een beetje handig bent, doe je het misschien wel zelf.

  Al is het in de meeste gevallen beter om een vakman in te schakelen. Een vakman beschikt over de expertise om onveilige situaties te vermijden en om het project tot een goed einde te brengen.

  Schouw afbreken

  💡 Pas op met asbest! Ondertussen is het gebruik van asbest helemaal verboden. Maar is je schoorsteen voor 1995 gebouwd? Dan kan het zijn dat ze asbest bevat, en dat niet alleen op zichtbare plaatsen. Ook in isolatiematerialen en bij de mantel kan je deze schadelijke stof aantreffen. Schakel in dat geval een asbest-specialist in voor je de schoorsteen verwijdert.

  Een dragende schouw afbreken

  Is je schoorsteen dragend? Dan heb je een vergunning nodig voor je ze mag slopen. Kijk altijd even na welke specifieke richtlijnen er in jouw gemeente gelden.

  Op sommige plekken heb je bijvoorbeeld geen vergunning nodig als je alleen het bovendakse stuk van de schoorsteen wil verwijderen. In andere gemeentes mag je schoorstenen net niet van het dak laten verwijderen.

  Schouw afbreken

  Stap voor stap een schoorsteen verwijderen

  Een grondige voorbereiding

  Om een schoorsteen veilig te verwijderen, voer je eerst een grondige inspectie uit. Een constructieberekening maakt duidelijk welke risico’s er zijn en wat je moet doen om schade aan je woonst te voorkomen.

  Zorg dat je zeker weet welk type schoorsteen je wil verwijderen: een dragende of een niet-dragende schoorsteen. Bestudeer bij beide type schoorstenen altijd de constructie. Je vakman en jij maken samen een sloopplan. Alleen zo vermijd je schade.

  En zoals altijd geldt: safety first! Het kan snel mislopen. Beschermende kledij voor iedereen op de werf is noodzakelijk om veilig te werken.

  Schouw afbreken

  Vangnetten

  Pas als er een steiger met vangnetten is geplaatst mogen we de schoorsteen beginnen slopen. Dankzij vangnetten kunnen er niet zomaar stenen naar beneden vallen. Je vermijdt eventuele schade aan je woning, én je verkleint de kans op ongevallen aanzienlijk.

  Weg met die oude schouw

  Nu kan de schoorsteen verwijderd worden. Een vakman doet dat steeds op deskundige wijze. Bij een dragende schoorsteen die doorloopt van de zolder tot op de fundering, werkt men van boven naar beneden om instorting te vermijden.

  Een tijdelijke draagconstructie ondersteunt tijdens de sloopwerken het huis. Zo kan je ook een dragende schoorsteen veilig laten verwijderen. Achteraf plaats je een constructie van balken, lateien of kolommen om het gewicht van het huis te dragen.

  Schouw afbreken

  Afval

  Je wilt waarschijnlijk niet met een grote berg bakstenen in je woonkamer achterblijven. Dus moet alle slooppuin ook worden weggebracht.

  De afvoer van puin en stenen loopt het vlotst als je een afvalcontainer huurt. Die kan je gemakkelijk aan huis laten plaatsen. Hij wordt ook gewoon weer opgehaald als hij vol is of als de sloopwerken afgerond zijn. Geen eindeloze tripjes naar het containerpark, dus!

  Container

  Wat na het slopen?

  De afwerking

  De schoorsteen is weg. Dan heb je nu een naakte stenen muur over - en waarschijnlijk ook een dak en een plafond met een gat erin. Tijd voor de afwerking!

  Dak herstellen en plafonds afwerken

  Het gat in het dak moet eerst waterdicht afgesloten worden. Daarna kan je kiezen voor een esthetische afwerking die past bij je huis. Blijft de schoorsteen op het dak staan? Dan kan je de achtergebleven schoorsteen dichtmetselen of ze met een kap afdekken om regen buiten te houden. Het plafond en de vloer moeten uiteraard ook bijgewerkt worden.

  Schouw afdekken

  Roetvlekken grondig verwijderen

  Roetvlekken moet je steeds grondig laten verwijderen vooraleer je je gloednieuwe rechte muur afwerkt. Kap de roet weg of behandel de muren met een speciale primer tegen roet.

  Roet vreet zich namelijk gewoon door pleisterwerk. Het brengt bovendien een onaangename geur mee. En het is kankerverwekkend.

  Schouw afbreken

  Wat kost een schoorsteen afbreken?

  Wat een schoorsteen verwijderen precies kost, hangt af van de specifieke situatie. We kunnen dan ook alleen algemene richtprijzen meegeven.

  • Een schoorsteen op het dak verwijderen kost 800 tot 2000 euro.
  • Een schoorsteen verwijderen binnenshuis kost ongeveer 1200 tot 3000 euro.
  • Een schoorsteen volledig slopen kost zo’n 2500 tot 5500 euro.

  Bovenstaande prijzen houden rekening met een basis-afwerking. Speciale wensen of unieke ideeën? Het kan allemaal, maar je betaalt er natuurlijk wel extra voor.

  Schouw afbreken

  💡 Als het slopen van de schouw kadert in een groter renovatieproject in een woning van 10 jaar of ouder, dan betaal je slechts 6% btw - op voorwaarde dat je met een vakman samenwerkt.

   Tijd om jouw schoorsteen te verwijderen!

   Een schoorsteen verwijderen, het kan om verschillende redenen. Wat jouw redenen ook zijn, dankzij dit artikel begin je nu helemaal voorbereid aan de klus. Z

   it je toch nog met vragen of twijfels? Laat het ons weten! We geven je graag deskundig advies op maat!

   Slopen maar!

   Veiligheidshelm
   Geoffrey Gilgemyn

   Geoffrey is zaakvoerder van GG Recup, gespecialiseerd In het ontruimen van woningen en panden. Als expert bezoekt Geoffrey jouw te ontruimen woning vooraf, zodat je snel een correcte prijs ontvangt.