Muurtje slopen? Een muur uitbreken is een snelle manier om het karakter van je huis te veranderen. Geen wonder dus dat er bij de meeste renovaties muren sneuvelen. Heb je zelf ook zo’n muur die vooral heel erg in de weg staat? Zit je toch met twijfels of het wel een goed idee is om te breken? Met onze tips breek je elke ongewenste muur af zonder problemen - of schade.
Muur doorbreken of uitbreken? Goed plan.
Van 2 kleinere kamers één grote ruimte maken, meer lichtinval in huis krijgen of een opener gevoel creëren… Het verwijderen van een muur is een relatief kleine ingreep om je huis toch drastisch te veranderen. Super, toch?
Begin echter niet holder-de-bolder te breken! Zoals altijd bij renoveren geeft een goede voorbereiding het beste resultaat. En je vermijdt onnodige kopzorgen.
De ene muur is de andere niet.
Hoe je te werk gaat bij het slopen van een muur, en of je een muur zelfs zomaar kan afbreken, hangt af van het type muur. Zo is er een groot verschil tussen het doorbreken van een buitenmuur of een binnenmuur. En dan zijn er nog de verschillende soorten binnenmuren:
- Dragende muren: Doorgaans dikke muren die een belangrijke stabiliserende functie hebben. Ze weghalen kan enkel mits een goede voorbereiding en ondersteuning van muren en vloeren, anders wordt je woning instabiel. Voor het verwijderen van een draagmuur heb je een vergunning nodig. Een stalen balk verzekert een stabiel resultaat.
- Niet-dragende muren: Deze muren kan je makkelijk verwijderen zonder groot risico.
- Gipsmuren: Muren gebouwd uit gipsblokken of een houten frame met gipsplaten. Zo’n muur breek je in een handomdraai af.
Pas als je 100 procent zeker bent met wat voor type muur je te maken hebt, kan je beginnen breken.
Safety first
Blauwe tenen, beschadigde vloeren of kwade buren? Die vermijden we liefst. Tref daarom de juiste voorbereidingen en breng je verbouwklus tot een goed einde.
Bescherm jezelf
Denk aan je eigen uitrusting! Veiligheidsbril, bouwhelm, stofmasker, gehoorbescherming, werkhandschoenen en werkschoenen zijn geen overbodige luxe.
Als je een muur gaat slopen met irriterende stoffen, zoals glaswol, moet je hele lichaam bedekt zijn.
Voorbereiding
Haal alles van de muur en maak de omgeving vrij. Bescherm de vloerbalken. Maak deuropeningen dicht met afdekfolie zodat het stof zich niet - of minder… - verspreidt. Verwittig tenslotte even de buren dat het er luid aan toe kan gaan.
Het juiste materiaal
Werk altijd met het juiste materiaal als je een muur gaat doorbreken of helemaal uitbreken.
Met een vuisthamer en breekijzer kom je vast al een heel eind, maar ze zijn niet voor alle klusjes even geschikt. Hou schroevendraaiers en nijptangen in de buurt. Voor koppige muren kan je een betonboor nodig hebben.
Zet alvast een kruiwagen en schop klaar om het puin rechtstreeks naar een aanhangwagen of container te kunnen brengen. Sloopwerken op een hogere verdieping? Misschien wil je dan een stortkoker huren.
Een niet-dragende muur slopen
Voor het slopen
Voor je begint controleer je (met een leidingzoeker) of er in de muur waterleidingen of elektrische bedrading zitten. Schakel de stroom uit en sluit leidingen af. Schroef de contactdozen los en dop de stroomdraden af.
Haal de bekleding zo goed mogelijk van de wand af zodat je een volledig ‘naakte’ muur overhoudt.
Een stenen muur slopen
Een stenen muur sloop je door met een betonboor gaten in de muur te boren en vervolgens met een vuisthamer of beitel de stenen tussen de gaten weg te hakken. Steen per steen werken is het veiligst.
Een muur uit celbetonblokken slopen
Gebruik een slijpschijf om het gedeelte van de muur dat je wilt verwijderen af te bakenen. Sla de blokken er vervolgens uit met een vuisthamer.
Een gipsplaten muur doorbreken
Met de vuisthamer sla je hier en daar een gat in de muur. Daar kan je de gipsplaten makkelijk loswrikken met een breekijzer.
💡 Moeten er leidingen worden omgelegd? Huur eventueel een vakman met de benodigde kennis in.
Draagmuren slopen
Een dragende muur? Zo herken je hem, ook zonder bouwtekeningen.
Haal de bouwtekeningen boven! Hierop zie je meteen of je met een dragende muur te maken hebt. Heb je geen bouwkundige tekeningen van je huis? Dan maak je ter plekke een inschatting.
💡 Tip:
Twijfel je of het over een draagmuur gaat of niet? Vraag advies aan een expert. Een architect, constructeur of stabiliteitsingenieur, bijvoorbeeld.
Zo kan je een draagmuur herkennen:
- Muur dikker dan 10 à 14 cm? Grote kans dat het een draagmuur is.
- Loopt de muur van bodem tot dak door? Dan is het meestal een draagmuur.
- Loopt een muur volledig van voorgevel tot achtergevel of tussen de twee zijgevels? Dan is het een draagmuur.
- Zwaar materiaal? Draagmuur! Een muur van gips of celbetonblokken is een niet-dragende muur.
- Als er vloerbalken op de muur rusten, is het een draagmuur.
- De naden van betonnen vloeren lopen naar een draagmuur.
- Luister wat je muur zélf vertelt. Klop op de muur. Een draagmuur klinkt vol en massief, een niet-dragende muur klinkt hol.
Vergeet je vergunning niet
Om een draagmuur te mogen slopen, helemaal of slechts gedeeltelijk, moet je een vergunning aanvragen. Vergeet dit niet! Voor het verwijderen van een draagmuur moet je dus altijd een architect inschakelen.
Kijk zeker na of jouw gemeente geen extra verplichtingen oplegt.
Een draagmuur of steunmuur slopen: hoe ga je te werk?
Een draagmuur verwijderen kan niet zomaar. Die moet namelijk de vloer of muur erboven ondersteunen. Of het hele huis. Het verwijderen van een draagmuur kan scheuren of zelfs instortingen veroorzaken. Geen wonder dat je er een vergunning nodig voor hebt!
Stutten, stutten, stutten!
Ondersteun altijd de vloerbalken van bovenliggende verdieping met stutten. Stutten moeten verticaal staan, nooit schuin. Stutten moeten van vloer tot plafond reiken. Stapelen mag niet! Je stutten moeten het plafond ondersteunen, maar mogen de bovenliggende vloerbalken niet optillen. Schroef ze tijdelijk in de vloer vast.
Als een stut niet rechtstreeks op een vloerbalk op een onderliggend verdiep kan steunen, dan leg je een dwarsbalk die meerdere vloerbalken overlapt.
Stut nooit alleen de verdieping waar je gaat slopen, maar ook elke verdieping eronder, tot op de fundering. Tot in de kelder! Controleer de stutten geregeld. Staan ze nog onder spanning? Wordt de spanning niet te hoog?
Steunbalken
Alles gestut? Dan kan je de draagmuur verwijderen op dezelfde manier als een niet-dragende muur: laag voor laag, van boven naar beneden. Dan is het verstevigen en afwerken geblazen. Boven de opening wordt een houten, betonnen of stalen balk geplaatst. Misschien ken jij zo’n balk als poutrel. Die balk neemt de dragende functie van de muur gedeeltelijk over.
Hier komt de architect weer kijken, want dankzij diens constructieberekening weet je hoe je constructie opgebouwd moet worden en hoe zwaar je stalen balk moet zijn. Soms, bijvoorbeeld bij het doorbreken van buitenmuren, is een steunbalk niet genoeg en moet er een volledige stalen constructie worden gebouwd om de stabiliteit van het gebouw te verzekeren. Zo’n stalen portaal is een fors raamwerk dat onder de vloer doorloopt.
Een muur uitbreken, wat kost dat?
Hoeveel een muur verwijderen precies gaat kosten, hangt af van verschillende factoren. Een dragende muur verwijderen kost meer. Houd een beginprijs van 300 euro in het achterhoofd voor een simpele klus.
Arbeidsuren zijn de grootste kost. Als je zelf de handen uit de mouwen steekt, is zelfs een dragende muur verwijderen geen dure aangelegenheid.
Maar… afwerking kost ook! Daardoor is de totaalprijs een stuk hoger dan de sloopkosten. Hoeveel te langer de balk, hoeveel te duurder. Heb je een stalen portaal nodig, dan stijgt de prijs nog meer.
Huur een container
Fijn, die extra ruimte die je hebt nu je muur verwijderd is. Tenzij je achterblijft met een hoop puin...
Voorzie al tijdens het breken een plek om afval te verzamelen en sorteren. Zo raak je er achteraf het snelst vanaf. Een grote muur of meerdere muren? Dan kom je met één tripje naar het containerpark niet toe. Maak het jezelf makkelijk, huur een container.
Zo’n container wordt door ons aan huis geleverd en weer opgehaald. Jij hoeft zelf helemaal niets meer te doen. Behalve genieten van je verbeterde woonst, natuurlijk. 😉
Geoffrey is zaakvoerder van GG Recup, gespecialiseerd In het ontruimen van woningen en panden. Als expert bezoekt Geoffrey jouw te ontruimen woning vooraf, zodat je snel een correcte prijs ontvangt.