De juiste afvalcontainer voor jouw klus in 8 tips: vinden, huren en vullen
container gemengd bouwafval ggrecup

Er is één universele waarheid als het over bouwen en verbouwen gaat: Je hebt altijd meer afval dan je verwacht. Geen probleem voor wie een container huurt: die kiepert alle vuil gewoon rechtstreeks, hup, de container in. Maar, opgepast! Je moet natuurlijk wel de juiste container voor je klus kiezen.

Bovendien zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je een afvalcontainer huurt. Bij GG Recup weten we daar uiteraard alles over. Hieronder delen we dat ook graag met jou.

Welke plannen staan er op jouw agenda? Een schouw afbreken, enkele muren slopen, of een compleet gebouw neerhalen?

Als je een container huurt, hoef je je over het sloopafval alvast niet meer druk te maken.

Maar… verschillende soorten sloopafval vereisen verschillende containers. En misschien heb je voor de plaatsing wel een vergunning nodig.

Opletten geblazen, dus.

Schouw afbreken

Elke afvalsoort zijn eigen container

Restafval en grofvuil

Soms blijf je achter met spullen waarvan de materialen niet van elkaar gescheiden kunnen worden, en dus niet gesorteerd kunnen worden in een aparte container, zoals bijvoorbeeld oude zetels. Die horen dan in een container voor restafval en grofvuil.

Gevulde container

Houtafval

Er zijn heel wat soorten afvalhout: houten meubels, parket, planken, MDF-platen, kozijnen…

Ga je een keuken vervangen, een woning strippen of nieuwe deuren plaatsen, dan is er een grote kans dat de container voor houtafval ideaal is voor jou.

Let op! Wil je in de tuin aan de slag? Dan lees je best nog even verder. Voor snoeiafval huur je een andere container.

houtafval container gg recup

Steenpuin

Je gaat een bakstenen omheining, steenmuren of een terras uitbreken? Zoek niet verder, want de container voor steenpuin is ideaal voor jou. Bakstenen, beton, tegels, pannen en cement - deze container weet er wel raad mee.

closeup steenpuin hoop stenen

Aarde en stenen

Als je een oprit uitgraaft, krijg je er meteen een berg zand en aarde bij. En die wil je waarschijnlijk niet in de tuin laten liggen. Daarom is er de container voor aarde en stenen. Alle zand en aarde die je opgraaft kan er in.

Ook als je fundamenten opbreekt, zit je goed. Bakstenen, (gewapend) beton en stabilisé gooi je ook in deze container.

Aarde en stenen

Aarde en grond

De aarde die overblijft na het heraanleggen van één bloemperk weet je zelf wel weg te werken. Een hele tuin opnieuw aanleggen of een vijver uitgraven; dat is een ander paar mouwen.

Misschien overweeg je dan best om een container voor aarde en grond te huren.

Aarde en grond

Kleigrond of gele aarde

Als je graaft in de buurt van de kust of rivieren, tref je meestal een laag kleigrond aan. Kleigrond laat immers weinig water door. Gelukkig hoef je die kleigrond niet van andere soorten aarde te scheiden. Kleigrond, gele aard, grond en zand mag je allemaal samen verzamelen in een container voor kleigrond of gele aarde.

kleigrond

Groenafval

Tijd om de tuin grondig onder handen te nemen. Snoeien, bomen uitdoen en struiken verplaatsen.

In een container voor groenafval gooi je alle snoeihout, tuin- en groenafval. Alleen dikke wortels en grote boomstronken hou je apart…

Boomstronken

… want die horen in de container voor boomstronken.

Deze container is er speciaal voor het grove werk: dikke takken, boomstammen, grote stronken.

groenafval

Kalkafval

Zit je met een grote hoeveelheid kalk, pleisterwerk of ytong? Dat geraak je, zoals de naam al laat vermoeden, allemaal kwijt in de container voor kalkafval. Simpel.

Isolava

Isolava of gipsblokken worden vaak gebruikt om snel binnenmuren te bouwen. Ze zijn voor bijna 100% recycleerbaar. Daarom horen ze in een eigen isolava container thuis.

kalkafval

Eternit en asbest

Bij het afbreken van oudere woningen is de kans groot dat je asbest tegenkomt: in grijze golfplaten, oude afvoerpijpen, schoorsteenpijpen…

Losse asbestvezels vormen een gezondheidsrisico. Daarom moet asbesthoudend afval in een aparte eternit en asbest container verzameld worden.

Opgelet! Er moet er ook een asbestzak aanwezig zijn in de container. Anders mag er geen asbest in.

asbest

Ytong cellenbeton

De relatief lichte cellenbeton of gasbeton-blokken met hun typische structuur met gasbelletjes, zijn erg populair voor de constructie van bedrijfsgebouwen en garages.

De recyclage van Ytong is een apart proces. Daarom wordt het apart ingezameld.

Dat vereist dus ook een aparte container voor cellenbeton.

ytong

Welk formaat?

Je weet welke soort container je nodig hebt. Maar hoe groot moet die container zijn?

Dat is dikwijls een moeilijke inschatting. Bij twijfel ga je best voor een maatje groter. Het is altijd goedkoper om een grotere container te huren dan achteraf een extra container te moeten bij bestellen. Houd er wel rekening mee dat niet elke container in elk formaat te verkrijgen is.

Meet meteen even na of ie wel op de gewenste plek past.

container gemengd bouwafval ggrecup

Kies een slimme standplaats

Handig bij de hand

Zet de container op een handige plaats, ergens waar hij makkelijk te bereiken is, én liefst ook dichtbij de plek waar je gaat slopen.

Houd er rekening mee dat je geen buren hindert.

Uiteraard moet de container ook makkelijk afgeleverd en opgehaald kunnen worden door een vrachtwagen.

Bij twijfel kunnen we via Google Maps meekijken en telefonisch mee ondersteunen voor het plaatsen van een container.

Container

Openbare weg

Geen plek op de oprit of in de tuin? Dan kan de container wellicht op de openbare weg staan.

Raadpleeg in dat geval wel de precieze regels in jouw gemeente. Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt of dat je eerst toestemming moet vragen of melding maken.

💡 Tip: Sloopwerken op een hogere verdieping? Plaats de container aan een raam. Via een afvalschacht verdwijnt alle afval zo in de container..

GG Recup afvalcontainer

Vraag je container op tijd aan

Idealiter staat de container er al op het moment dat jij de eerste steen uitbreekt of de eerste spade in de grond steekt.

Daarom laat je de container best een dag eerder leveren. Zo staat alles klaar en begin jij op de dag zelf zo vroeg als je wilt - al houd je best wel rekening met het ochtendhumeur van je buur.

Geel klokje

Vullen maar! Maar niet te vol.

De container staat op zijn plaats? Top! Dan kan het afbreken beginnen.

En het afval? Dat gaat rechtstreeks de container in. Uiteraard alleen het afval dat in de desbetreffende container mag gestort worden.

Daarnaast let je best op hoe je de container vult. Omwille van veiligheidsrichtlijnen mag een container niet te zwaar geladen zijn.

Het afval komt liefst ook niet meer dan 20 cm boven de rand van de container uit.

Container

Draag zorg voor je container

Zolang de container in jouw handen is, ben jij als huurder er verantwoordelijk voor.

Zet de container op een veilige plaats. Best bescherm je de container met een dekzeil zodat hij bij regenweer niet in een zwembad verandert.

Staat de container aan de straatkant? Houd dan zeker een oogje in het zeil, zodat voorbijgangers niet verleid worden om hun eigen afval in jouw container te dumpen.

kalkcontainer met afdekzeil in lengte

Bereken je prijs

Hoeveel de huur van een container bedraagt, hangt af van verschillende zaken. Welk afval, de grootte van de container, duur van de huurperiode…

Daarnaast zijn er bijkomende kosten:
    •    Als je container te zwaar geladen is.
    •    Als er afval in de container zit dat er niet in hoort.
    •    Als je een vergunning moet aanvragen om de container op de openbare weg te plaatsen.
    •    Als je parkeerverbodsborden moet huren.

Om je alvast een idee te geven: een container voor steenpuin van 10m³ kost 265 euro*, eentje voor aarde en stenen kost 385 euro* en eentje voor gemengd bouwafval 545 euro*.

Vergunning

*Dit zijn particuliere prijzen, inclusief BTW. De prijzen voor andere containers of de prijzen voor bedrijven kunnen hier aangevraagd worden.

Twijfels? Krijg advies op maat

Ondertussen heb je vast al een goed idee welke container bij jouw klus past. Je weet waar je aan moet denken en of je een vergunning nodig hebt.

Toch heb je misschien nog vragen of twijfels. Logisch, want elke sloopklus is uniek. Laat ons weten waar jij mee zit. Onze experts helpen je graag verder.

Heb je al een duidelijk idee wat je nodig hebt? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Weet jij al exact welke container de ideale partner in crime is voor jouw klus? Bestel dan meteen jouw container

GG RECUP - Verona & Geoffrey
Geoffrey Gilgemyn

Geoffrey is zaakvoerder van GG Recup, gespecialiseerd In het ontruimen van woningen en panden. Als expert bezoekt Geoffrey jouw te ontruimen woning vooraf, zodat je snel een correcte prijs ontvangt.